« »Kollenberg speltbrood

Gepubliceerd op 02-01-2018

Kollenberg speltbrood

De biologische geteelde spelt voor het Kollenberger speltbrood is afkomstig van ”Hoeve de Krekelberg” en is een van de leveranciers van de ”Kollenberger” spelt.

De molen van het speltbrood is de ”De Jansse molen van Oirsbeek” onder leiding van  Ron Schols en maalt de eerste en derde zaterdag van de maand van 13.°° - 17.°° uur of als de wieken draaien (dus als wind genoeg is).

En er is tevens spelt en tarwe volkoren meel te koop voor de ”thuis” bakkers.

Wat is eigenlijk speltmeel   

Spelt oftewel triticum spelta is zoals men vaak hoort geen tarwe maar een van de negen graansoorten.

Tarwe, rogge, haver, gerst, rijst, gierst, boekweit, maïs, spelt en is in vergetenheid geraakt door de opkomst van de tarwe soorten

die efficiënter te telen met een hogere kilogram opbrengst per hectare heeft.

Spelt, het oergraan uit de bronstijd die bijna geen verandering heeft ondergaan.

Het is niet alleen het eiwit rijkste graansoort maar bevat ook vele vitaminen en mineralen vooral ijzer, magnesium, fosfor.

Wat de geestelijke gezondheid betreft, men weet hedendaags dat spelt zes van de acht essentiële aminozuren bevat die in het lichaam de productie van hormonen activeert die onmisbaar zijn om zich prettiger en gelukkiger te voelen.

Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingstoffen in spelt ook in het meellichaam ofwel bloemlichaam.

Spelt bevat wel gluten maar deze zijn niet te vergelijken met tarwegluten, het heeft een andere samenstelling waardoor het brood gemaakt met speltmeel veel makkelijker te verteren is.

Omdat dit brood zo  gemakkelijk verteerbaar is  voegt de bakker er 3% lijnzaad aan toe om obstipatie te voorkomen. Lijnzaad is al een medicijn met hoge gehaltes aan omega-  3 t/m 6 vetzuren.

Dit maakt het brood zo gezond voor lichaam en geest.

1514882994e470fa6a1d9e76b3f5e68048b8ffa002.jpg
1514883005e34e60b5137d7b9e8a2f29d9ab22480d.jpg